Antonio (Spadaccino) s-a născut la Foggia, pe 9 martie 1983.
De copil a lucrat in prăvălia (tutungeria) părinților, preluând de la tatăl său, Raffaele, pasiunea pentru muzica pe care a studiat-o in mod autodidact.

In 2000 incepe să participe la diverse concursuri de interpretare.
In septembrie 2004, atrage atenția generală prin participarea la programul tv “Amici” (al Mariei De Filippi), la secțiunea “canto”. Imediat primește aprecierea calităților sale și oferta unor importante duete (Gino Paoli, Ornella Vanoni, Lucio Dalla, Grazia Di Michele, Michael Bublè, Ricky Fantè, Blue).

După 7 luni de studiu și probe eliminatorii, Antonino câstiga Trofeul competiției televizate. In timpul programului inregistrează și albumul “Back to my soul”– distribuit gratuit fanilor.

In vara 2005 il intâlneste pe managerul Mario Lavezzi, grație căruia in noiembrie lanseaza primul single (“Ce la faro”) – pentru care caștiga “Discul de aur” (15.000 exemplare vândute intr-o lună).

antonino_06

Participă la numeroase emisiuni (intre care “Buona Domenica”, “Tutte le mattine”, ”Top of the Pops”, “CD: Live”, “50 Canzonissime”).
In 2006 lansează primul album – “Antonino”, care intră rapid in topuri cu cel de al doilea single: “Un ultimo brivido”. Albumul conține 10 piese scrise și orchestrate chiar de el – lucru pentru care beneficiază și de aprecierile criticilor. Albumul s-a vandut in peste 30.000 exemplare.

In vara lui 2006 intreprinde un turneu in mai multe orașe italiene  iar in septembrie 2006 câstiga Premiul “Battisti” (Debutul anului) .
In ianuarie 2008 se lanseaza al 2-lea album (care conține single-ul „Resta come sei”.)

In 2009 participa la ultima editie a Festivalului Internațional “Cerbul de Aur” (Brașov) unde castigă Trofeul și tot atunci câstiga Trofeul Festivalului Cântecului din Mediterana (Cesme).

trofee

Urmează o carieră de succes in Italia unde, ca solist al BigBand-ului Rai Uno, intre 2010 si 2013, participă la cele mai importante show-uri produse de televiziunea italiană.

Viitorul album (“Costellazioni”) i-a adus un alt record de vânzari, vizualizări și contracte de publicitate.

Antonino este Ambasador al Bunăvoinței pentru Africa și in această postură a concertat in numeroase rânduri pe stadioanele și  Arenele italiene in scopul colectării fondurilor necesare construcției de spitale, școli sau diguri in diferite țări africane.

Live for Africa

O altă realizare a lui Antonino este apariția pe compilația realizată de Universal Music Italia cu cele mai indrăgite soundtrack-uri din creația lui Walt Disney, unde interpretează, in duet alaturi de Emma Marrone,  ” Cântecul lui Aladdin”.

Disney

Finalul anului 2022 ii aduce incă 2 Trofee importante – cel al programului TALE e QUALE Show (Rai1), unde a câștigat detașat voturile publicului, juriului și telespectatorilor in majoritatea Galelor

și prestigiosul Premiu Mia Martini, atât de râvnit de toți interpreții emergenți din Peninsulă.