Când AKSEL KOLSTAD avea 2 ani, și-a intrebat mama, arătând spre lună, dacă ar putea să meargă acolo. ”S-ar putea să fie cam mult de mers” a răspuns mama sa. ”Dar am putea folosi o rachetă, nu?” a replicat micul Aksel.

Axel Kolstad005

27 ani mai târziu, tot el ii scria lui Richard Branson, intrebându-l dacă poata fi primul muzician care concertează in spațiul cosmic prin intermediul Virgin Galactic. Cam asta il caracterizează pe AKSEL KOLSTAD: incercarea continuă de a pune in practică idei cât mai trăznite, de a sfida limitele de orice fel.

Imediat ce s-a putut așeza pe scaunul de pian, Aksel a inceput nu doar să cânte ci și să compună/ improvizeze alături de mama sa (actrița și cantareata Kirsti Kolstad) pentru ca, la vârsta de 4 ani, să inceapă studiul temeinic al pianului.

Copil fiind incă, Aksel adora să meargă pe stradă insoțit de mai multe instrumente la care să cante succesiv, obligându-și părinții să il urmeze cu diferite instrumente. Și, in timp ce mama sa canta la pian, iși punea cărțile de povești alături și alegea desene potrivite fiecărei piese interpretate. Tatal lui Aksel, Leon Hazan, a fost antrenorul naționalei norvegiene de basketball, astfel incât Aksel nu s-a putut decide intre pian si basket până la vârsta de 17 ani când a ales să devină ”muzicianul in adidași”: când concertează in propria sală („Café de Concert” din Oslo) o face in jeans și tricou.

Aksel este un rebel clasic. El vrea să facă revoluție culturală. El acceptă pe toată lumea la happeningurile sale artisice si nu exclude pe nimic din ce se poate transforma in ingredient artistic. Este poate cel mai ”maleabil” muzician și o spune chiar el: ”Poate că nu sunt cel mai bun pianist din lume  dar sigur sunt cel mai disponibil pianist clasic”. Lui Aksel ii place să improvizeze in scenă și scrie cu aceeși ușurință partituri pentru orchestră mare (pe care o și dirijează) sau pentru pian solo. Este considerat in egală masură actor și muzician.

Lui Aksel ii place in continuare să joace basket dar și să facă ski jet, surf, jogging, alpinism, sau să schieze. Astfel că, de oricate ori este posibil, isi face intrarea in scenă sau iși intrerupe recitalul cu un moment sportiv dintre cele mai puțin asteptate (baschet, călărie, canoe, acrobație, alpinism, dans, patinaj pe role…)

Se aniversează cu …flotări in loc de lumânări (adăugand numărul anilor impliniți la cele 100 uzuale) și cu tot atâtea baloane.

In afară de norvegiană, vorbește fluent franceza, engleza, turca, germana, Italiana și este mereu incântat să descopere locuri și oameni.

AKSEL KOLSTAD a performat cu cele mai renumite orchestre de cameră la mari festivaluri din Norvegia, Estonia, Rusia, China, Portugalia, Belgia și a debutat la Carnegie Hall in Octobrie 2010 cu un spectacol ”sold out” și ovații prelungite ale publicului in picioare.

Axel Kolstad006Studiind compozitia cu Wolfgang Plagge, de la vârsta de 17 ani și-a prezentat lucrările pentru pian solo in multe țări ale lumii. A dirijat mai multe orchestre care i-au interpretat compozițiile și din 2009 a inființat propriul atelier de muzică in Oslo mai intai, apoi si in New York – ”Café de Concert”, unde tot mai multe lume vine săptămânal să descopere noutățile propuse de exuberantul muzician.

Presa americană l-a numit ”Noul Victor Borge”, cea suedeză ”Franz Liszt al vremurilor noastre”, cea daneză ”Un pionier classic” și ”cel mai bun interpret al lui Gershwin” dar poate cea mai nimerită etichetă este cea de ”Quentin Tarantino al muzicii clasice” (pe care i-au pus-o chiar norvegienii).

Când a inceput să cocheteze cu ideea atelierului (Café de Concert) in 2003, reprezentantul Steinway in Norvegia a spus imediat: ”Marile idei au nevoie de instrumente pe masură”. Și i-a procurat lui Aksel un grand piano. De atunci AKSEL KOLSTAD este imaginea Steinway, concertând peste tot in lume pe acest tip de pian.

Din octobrie 2012 artistul a fost numit și Ambasador Edvard Munch pentru că lunar concertează in Munch Museum din Oslo, revitalizând prin improvizații provocatoare opera lui Munch.

foto cu Steinway

In Romania a ajuns in 2014 grație eforturilor H2H (insotindu-l pe Tom Andreassen cu fondurile stranse pentru admnistrarea a 2 orfelinate de pe raza Bucureștiului).

Au urmat showcase-ul de la Școala Artelor și concertul de incheiere a Festivalului „Simfonii de vară” in același an.

In 2018 a revenit pentru ceea ce avea să intre in analele Festivalului Cluj Symphony Experience: 3 evenimente diferite in aceeasi zi: un spectacol interactiv pentru copii „Mozart 4 you”, un masterclass pentru elevii Școlii de muzică „Sigismund Toduta” și studenții Academiei „Gheorghe Dima” despre conceptul „Cafe de concert” (Cum ii citim azi pe clasici?) și un concert „la inălțime și in mișcare” pentru presa acreditată la festival (de pe platforma unui camion care a străbatut orașul timp de 2 ore in care artistul a descoperit Clujul și clujenii pe el).

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1953039584776459