Născut într-o familie prahoveană de lăutari, EMY DRAGOI a atras atenția tuturor când, la vârsta de nici 3 ani, jucându-se cu instrumentele muzicale din jur, a reprodus perfect piesa “Trurli”, pe care a auzit-o cântată de bunicul sau.

A fost evident nu doar că-și merita “alias”-ul cu care era alintat (Emy – de la Eminescu, numele lui fiind Ion), ci și că nu se va mai despărți de muzică, mai exact de acordeon pentru care a făcut o pasiune reală.

emy_dragoi06

Puțini știu insă că el este fericitul colecționar al tuturor celor 62 de prototipuri de acordeon – de la exemplarul nr. 1, realizat la Curtea Imperiala din Viena în 1827 pentru o femeie, până la instrumentul personalizat căruia producatorul nu doar i-a inserat un midi system pentru a-l “orchestriza” dar i-a și scris numele cu litere de aur: EmyDragoi

Plecat imediat după terminarea liceului cu un contract de 6 luni într-un cafe-teatru  parizian, a descoperit jazz-ul și nu s-a mai intors decât după ce a incheiat studiul (pianului) la Conservatorul “Bill Evans”, a cântat cu toți “greii” jazz-ului (Jean Luc Ponty, Didier Lockwood, Galiano, David Reinhardt) în sute de concerte, a dat ocolul pământului la celei mai importante festivaluri de world și jazz music și a scos 3 materiale discografice: “Simple Steps”, “Ballade pour Claudia” (dedicat  soției sale, Claudia, gravidă pe atunci cu prima fiica a cuplului – Bianca) si, finalmente, “Etnofonia” (o incursiune jazz in repertoriul Mariei Tanase), distribuit in 34 de țări. De asemenea a primit titlul de “Artistul anului” (2005) pentru jazz în Franța.

Dar, odată revenit în țară, a înființat o școală de muzică pentru copiii expaților in București (pe lângă Școala Franceză), un centru cultural care ii poartă numele în Ploiești, a organizat unicul festival internațional de gen (“Nopti albe la acordeon”) în care timp de 3 zile cei mai virtuozi acordeniști și bandeoniști din lume în registrul classic, folclor, jazz, tango sau café concert performează în jurul unei teme.

Alături de propria orchestră (care reunește atât muzicieni de folclor cât și de jazz) a pregătit pentru stagiunile estivale în parcurile din Romania programele Balul de sâmbătă seară, Voayage musicale sau Picnic Jazz, conținând cele mai indrăgite refrene din folclorul românesc și internațional din toate timpurile și invitând la o petrecere cât mai agreabilă a unei seri de week end.

Un alt proiect derulat cu succes este CINEACORDEON sau EMY DRAGOI playing CHARLIE CHAPLIN.

emy_dragoi01

Show-ul care a fost deja prezentat cu succes la câteva Festivaluri Internaționale de Film (fiind invitat ca eveniment adiacent proiecțiilor) utilizează timp de 30 de minute atât proiecția primelor scurt metraje mute (de la realizarea carora au trecut peste 100 de ani!) ale genialului Charlie Chaplin cât și teme muzicale ale aceluiași Charlie Chaplin, Emy Dragoi improvizând jazz-istic la acordeonul personalizat, pe ritmul cinematografic al secvențelor.

Ulterior, prin cooptarea actrițelor MEDEEA MARINESCU și AYLIN CADAR ca soliste, proiectul s-a dezvoltat, imbogățindu-se cu incă 60 de minute din filme antologice precum „Casablanca”, „Mic dejun la Tiffany” sau La vie en rose” și „Pistruiatul”, „Maria Mirabela” sau „Ciresarii”, devenind CINEACORDEON – DE LA FILMUL MUT LA MUSICAL. Temele din scenele – cheie ale filmelor celebre sunt interpretate de EMY DRAGOI & HOT JAZZ CLUB ROMANIA.

Cele mai recente realizări ale artistului se numesc „Magic National” – un spectacol de teatru- muzică sau muzică-teatru pe scena Sălii Mari a TNB în regia lui Ion Caramitru și cu participarea unei bune prărți a tinerei generații de actori ai primei scene a țării.Cu PinocuTania Popa

„Maria de Buenos Aires” – musical semnat de Razvan Mazilu la Teatrelli pentru a marca Centenarul Astor Piazzolla este un un alt spectacol in care acordeonul lui EMY DRAGOI devine  Povestitorul.

De asemenea, „Scrisoarea pierdută” în versiunea scenică a lui Horațiu Mălăele la TNB beneficiază de aportul lui EMY DRAGOI care face celebrele personaje „să joace cum li se cântă”.