Finala Sanremo Ro
Marti, 26 ianuarie, s-a desfasurat in Beraria H, Finala pentru Romania (ultima din suita tarilor care au achizitionat franciza dupa Mexic, Ecuador,Rusia, China, Serbia si Italia pe regiuni ) SANREMO MUSIC AWARDS.
Un eveniment adiacent celebrului si venerabilului „Festivalul al cantecului Italian” care are in vedere mai degraba “pachetul artistic” livrat pietei muzicale: interpretarea /vocea care slujeste o piesa (indiferent de registru si de vechime) si prezenta/imaginea scenica (implicit, impactul asupra publicului).
Categoric, n-a fost o misiune tocmai usoara pentru organizatorii si detinatorii autohtoni ai brand-ului evenimentului (Amici della musica) sa “arda toate etapele” pretinse de regulament in cele doar 2-3 saptamani avute la dispozitie de la achizionarea francizei pana azi.
Cu toate acestea Juriul (altul decat la etapele precedente: preselectii – semifinale) format din Laura Stone (Amici della musica) , compozitorul Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Bogdan Pavlica (RRA), Umberto Maggi (Director artistic Sanremo Music Awards), Nicola Convertino (producator muzical), Andrea Bonomo (compozitor) a avut ceva de lucru intrucat prestatiile celor 8 finalisti au fost o demonstratie a talentului dublat de exercitiu de fiecare data.
Silvia Stefanescu , Ava, Sevi, Adi Cristescu, Marius Balan, Alessio, Stefan Alexandru, Ionut Ungureanu au pregatit fiecare cate 2 piese (preponderent una de stare si alta de forta) cu care au facut tot posibilul sa convinga juriul si publicul (putin numeros, din pacate si alcatuit  din “galerii” ale competitorilor).
Ei au fost introdusi in scena cu gratie si fair play de Alexandra Velniciuc, fara detalii despre performantele profesionale ale unuia sau altuia dintre concurenti.
A urmat recitalul ( recomandat oricand oricui se pretinde iubitor de muzica bine facuta!) al italienilor de la SuperUp: o adevarata mostra de entuziasm si inventivitate rar intalnite in abordarea hiturilor rock ale ultimelor decenii.
Ei  l-au invitat sa li se alature ca solist la cateva piese pe Tudor Turcu.
Emotiile concurentilor au luat sfarsit odata cu anuntarea castigatorului care, de fapt (neobisnuit pana acum!), au fost 2: Ionut Ungureanu – caruia nu i s-au putut vana scapari de voce la cele 2 piese alese ( “Oameni” si “ Ana, zorile se arata”) si AVA (Andreea Avarvari) – careia nu i s-au putut ignora imaginea scenica (trupa alcatuita din 6 tinere fermecatoare: voce, vioara, chitara, bass, tobe, clape) si optiunea repertoriala pentru “Carusso”.
Repertoriul Silviei Stefanescu („I can’t breathe without you” si „The best”) i-au pus in valoare atat feelingc-ul interpretativ cat si atitudinea scenica. Din  pacate insa pentru ea, atmosferat de concurs a contaminat-o emotional, reducandu-i din lejeritatea pe care anii de experienta scenica i-au conferit-o.Eurovision