bust

La 20 de ani sufera un grav accident de circulatie si in timpul dificilei recuperari (3 ani) se straduie sa vada “partea frumoasa” din ce-l inconjoara. Asa isi descopera pasiunea pentru fotografie. Pasiune dublata de un real talent (pentru ca absolva – prin corespondenta – cursurile New York Institute of Photography cu media cea mai mare din 10.000 de cursanti!).

life

Astazi reuseste in Norvegia sa faca terapie prin arta fotografiei si prin…ras  cu tineri furiosi sau toxicodependenti, depresivi sau cu tendinte sinucigase (precum si cu foarte multi  dintre supravietuitorii atentatului lui Brevik de pe insula Utoya).

hapiness

Dar isi promisese (in timpul recuperarii proprii) ca, odata refacut, isi va dedica viata ajutandu-I pe altii mai defavorizati in alte colturi din lume. Asa a devenit activist umanitar trimis cu misiuni desfasurate in Kenya, Uganda, Afganistan, Albania, Kosovo, Bosnia, Ucraina.

Tanzania zambeste

 

Dupa ce a construit ferme pentru vaduvele de razboi, carucioare pentru copiii – victime ale minelor antipersoana, alinat suferinta batranilor din azile, incurajat refugiatii din tabere, a descoperit copiii din canalele bucurestene pentru care realitatea se reducea la non – identitate, pericole iminente, absenta notiunii de viitor si a decis sa-si concentreze atentia asupra nevoilor acestora de siguranta, confort si educatie.

prietenie indiana

Din 1994 pana acum, a strans “copiii strazii” din Gara de Nord (cu care si-a propus sa locuiasa in subteran 3 saptamani pentru a le cunoaste mecanismele) si le-a construit/dotat/utilat un asezamant in Mogosoaia (azi fiind “tatal adoptiv” pentru 20 de copii cu varste intre 2 si 20 de ani care il asteapta o data la 2 luni sa petreaca impreuna cateva zile nu doar sa le aduca toate cele necesare traiului si educatiei) si, mai ales, a cautat si asigurat anual burse la Universitati europene unor tineri romani dotati in domeniile IT, Finante, Filozofie si Literatura, jobb-uri sau locuinte celor care la varsta majoratului trebuie sa paraseasca orfelinatul.

primii scolari din Peris

 

Cum? Convingand 1395 de personalitati scandinave din diverse domenii artistice si culturale sa cotizeze cu un minim lunar, organizand concerte si festivaluri, expozitii si licitatii de arta ale caror incasari luau acelasi drum: Romania.

joaca

In paralel, pentru a promova arta si cultura romaneasca in Norvegia, a organizat pentru artisti romani multiple expozitii si concerte, facandu-i astfel cunoscuti publicului norvegian pe foarte multi: de la mesterii populari ceramisti din Cucuteni la “artizanul sticlei” Ion Nemtoi si de la Vali Sterian la Paula Seling sau Cornelia Tihon.

Tom, Teo & Wig Wam

S-a casatorit cu o romanca (Alina) pe care a cunoscut-o … intr-o fotografie din calculatorul unui prieten (si de care s-a indragostit pe loc) in 2004. Dar inainte de cununie, s-a botezat (si) orthodox, luandu-si numele de Nicolay. Acum e foarte mandru de sotia sa deoarece vorbeste fluent norvegiana si preda copiilor cu dizabilitati.

nunta