Cand AKSEL KOLSTAD avea 2 ani si-a intrebat mama, aratand spre luna, daca ar putea sa mearga acolo.”S-ar putea sa fie cam mult de mers” a raspuns mama sa. ”Dar am putea folosi o racheta, nu?” a replicat micul Aksel.

Axel Kolstad005

27 ani mai tarziu, tot el ii scria lui Richard Branson, intrebandu-l daca poata fi primul muzician care concerteaza in spatial cosmic prin intermediul Virgin Galactic. Cam asta il caracterizeaza pe AKSEL KOLSTAD: incercarea continua de a pune in practica idei cat mai traznite, de a sfida limitele de orice fel.

Imediat ce s-a putut aseza pe scaunul de pian, Aksel a inceput nu doar sa cante ci si sa compuna / improvizeze alaturi de mama sa (actrita si cantareata Kirsti Kolstad) pentru ca la varsta de 4 ani sa inceapa studiul temeinic al pianului.

Axel Kolstad002
Copil fiind inca, Aksel adora sa mearga pe strada insotit de mai multe instrumente la care sa cante succesiv, obligandu-si si parintii sa il urmeze cu diferite instrumente. Si  in timp ce mama sa canta la pian, isi punea cartile de povesti alaturi si alegea desene potrivite fiecarei piese interpretate. Tatal lui Aksel, Leon Hazan, a fost antrenorul nationalei norvegiene de basketball, astfel incat Aksel nu s-a putut decide intre pian si basket pana la varsta de 17 ani cand a ales sa devina ”muzicianul in adidasi”: cand concerteaza in propria sala ( “Café de Concert” din Oslo ) o face in jeans si tricou.

Aksel este un rebel clasic. El vrea sa faca revolutie culturala. El accepta pe toata lumea la happeningurile sale artisice si nu exclude pe nimic din ce se poate transforma in ingredient artistic. Este poate cel mai ”maleabil” muzician si o spune si el: ”Poate ca nu sunt cel mai bun pianist din lume  dar sigur sunt cel mai disponibil pianist clasic”. Lui Aksel ii place sa improvizeze in scena si scrie cu aceeasi usurinta partituri pentru orchestra mare (pe care o si dirijeaza) sau pentru pian solo. Este considerat in egala masura actor si muzician.

Lui Aksel ii place in continuare sa joace basket dar si sa faca ski jet, surf, jogging, alpinism, sau sa schieze. Astfel ca, de oricate ori este posibil (si face sa fie mai intotdeauna!) isi face intrarea in scena sau isi intrerupe recitalul cu un moment sportiv dintre cele mai putin asteptate (baschet, calarie, canoe, acrobatie, alpinism, dans, patinaj pe role…)

Se aniverseaza cu …flotari in loc de lumanari (adaugand numarul anilor impliniti la cele 100 uzuale) si cu tot atatea baloane.

In afara de norvegiana, vorbeste fluent franceza, engleza, turca, germana si Italiana si este mereu incantat sa descopere locuri si oameni.

AKSEL KOLSTAD a performat cu cele mai renumite orchestra de camera la mari festivaluri din Norvegia, Estonia, Rusia, China, Portugalia, Belgia si a debutat la Carnegie Hall in Octobrie 2010 cu un spectacol ”sold out” si ovatii prelungite ale publicului in picioare.

Axel Kolstad006

AKSEL KOLSTAD a studiat compozitia cu Wolfgang Plagge si, de la varsta de 17 ani, si-a prezentat lucrarile pentru pian solo in multe tari ale lumii. A dirijat mai multe orchestre care i-au interpretat compozitiile si din 2009 a infiintat propriul atelier de musica in Oslo numit ”Café de Concert” unde tot mai multe lume vine saptamanal sa descopere noutatile propuse de exuberantul musician.

Presa americana l-a numit ”Noul Victor Borge”, cea suedeza ”Franz Liszt al vremurilor noastre”, cea daneza ”Un pionier classic” si ”cel mai bun interpret al lui Gershwin”dar poate cea mai nimerita eticheta este cea de ”Quentin Tarantino al muzicii clasice” (pe care i-au pus-o chiar norvegienii).

Cand a inceput sa cocheteze cu ideea atelierului (Café de Concert) in 2003, reprezentantul Steinway in Norvegia a spus imediat: ”Marile idei au nevoie de instrumente pe masura”.Si i-a procurat lui Aksel un grand piano. De atunci AKSEL KOLSTAD este si imaginea Steinway, concertand peste tot in lume pe acest tip de pian.

Din octobrie 2012 artistul a fost numit si Ambasador Edvard Munch pentru ca lunar concerteaza in Munch Museum din Oslo, revitalizand prin improvizatii provocatoare opera lui Munch.

foto cu Steinway