Antonio (Spadaccino) s-a nascut la Foggia, pe 9 martie 1983.
De copil a lucrat in pravalia (Tutungeria) parintilor, preluand de la tatal sau, Raffaele, pasiunea pentru muzica pe care a studiat-o in mod autodidact.

In 2000 incepe sa participe la diverse concursuri de interpretare.
In septembrie 2004, atrage atentia generala in prin participarea la programul tv “Amici”(al Mariei De Filippi), la sectiunea “canto”. Imediat primeste aprecierea calitatilor sale si oferta unor importante duete (Gino Paoli, Ornella Vanoni, Lucio Dalla, Grazia Di Michele, Michael Bublè, Ricky Fantè, Blue). Dupa 7 luni de studiu si probe eliminatorii, Antonino castiga trofeul competitiei televizate. In timpul programului inregistreaza si albumul “Back to my soul”– distribuit gratuit fanilor.

 

In vara 2005 il intalneste pe managerul Mario Lavezzi, gratie caruia in noiembrie lanseaza primul single (“Ce la faro”) – pentru care castiga “Discul de aur” (15.000 exemplare vandute intr-o luna).

antonino_06

Participa la numeroase emisiuni (intre care “Buona Domenica”, “Tutte le mattine”, ”Top of the Pops”, “CD: Live”, “50 Canzonissime”).
In 2006 lanseaza primul album, “Antonino”, care intra rapid in topuri cu cel de al doilea single: “Un ultimo brivido”. Albumul contine 10 piese scrise si orchestrate chiar de el – lucru pentru care beneficiaza si de aprecierile criticilor. Pana acum s-au vandut peste 30.000 exemplare.

In vara lui 2006 intreprinde un turneu in mai multe orase italiene, iar in septembrie 2006 castiga Premiul “Battisti” (Debutul anului) .
In ianuarie 2008 se lanseaza al 2-lea album (care contine single-ul „Resta come sei”.)

In 2009 participa la ultima editie a Festivalului “Cerbul de Aur” (Brasov) unde castiga Trofeul si tot atunci castiga Trofeul Festivalului Cantecului din Mediterana (Cesme).

trofee

Urmeaza o cariera de succes in Italia unde, ca solist al BigBand-ului Rai Uno intre 2010 si 2013 participa la cele mai importante show-uri produse de televiziunea italiana.

Cel mai recent album (“Costellazioni”) i-a adus un alt record de vanzari, vizualizari si contracte de publicitate.

Antonino este si Ambasador al Bunavointei pentru Africa si in aceasta postura a concertat in numeroase randuri pe stadioanele si  Arenele italiene in scopul colectarii fondurilor necesare constructiei de spitale, scoli sau diguri in diferite tari africane.

Live for Africa

 

 

Cea mai recenta realizare a lui Antonino este aparitia pe compilatia realizata de Universal Music Italia cu cele mai indragite soundtrack-uri din creatia lui Walt Disney, unde interpreteaza  in duet alaturi de Emma cu ” cantecul lui Aladdin”.

Disney