Numele intreg (BIUNAIQUI) i-a fost pus de tatăl ei, cu gândul la  mașina Buick si la pantofii sport Nike.

De la 4 ani râde, cânta și dansează oriunde – participând la toate festivalurile de muzică, dans și actorie adecvate fiecărei etapei de vârstă.

A urmat Școala Militară din Havana pentru că doar acolo putea studia Dreptul și, după anii de viață cazonă, a mers drept… spre muzică, completând trupa de fete RICACHA.

La 29 ani insă cunoaște adevărata implinirea profesională – ca solistă in Orchestra de salsa AZUCAR NEGRA, cu care participă la Festivalul de jazz de la Montreaux,  cantă alături de Boyz ll Man, Norah Jones, Julio Iglesias, Chayenne in Jamaica sau Canada și efectuează un turneu de 4 luni in Germania, Italia, Franța, Anglia ,Elveția, Belgia, Olanda, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Rusia.

In 2006, aflându-se in vacanță in Cuba, membrii Trupei Mandinga au invitat-o să facă parte din proiectul lor.Pentru că s-a indrăgostit iremediabil de zăpadă, sarmale și folclorul românesc, nu a mai părăsit România.

Așa că in 2008 reprezintă Cuba la “Cerbul de aur” cu varianta salsa la celebra “Dar-ar naiba-n tine, dragoste!” a Ilenei Sărăroiu. Urmează preluari la fel de originale după „Lalele, lalele” (Luigi Ionescu), „O lume minunată” (MIhai Constantinescu)…

Din 2009 are propria trupa de instrumentisti caraibieni (Cuba, Peru, Chile, Columbia) cu care face ca evenimentele (de orice tip) la care participă să ramană de neuitat, fiind practic o explozie de ritm, culoare și bună dispoziție.

La implinirea unui deceniu de când a fost „adoptată” de Romania, simpatica mulatră a primit o invitație căreia i-a dat curs cu inima plină de recunoștință: să facă parte din sezonul 10 al longevivei , premiatei și indrăgitei producții Antena1 ” Te cunosc de undeva”.

De curând a obținut (și) cetățenie română, a devenit bunică in Cuba (la doar 47 de ani) și antreprenoare in România, deschizând primul local cu specific cubanez (design, bucătărie, muzică) in Bucuresti – LA NEGRA – ii care ii face pe cei care ii trec pragul să declare că LA VIDA ES CARNAVAL.