Nascut intr-o familie prahoveana de lautari, EMY DRAGOI a atras atentia tuturor cand, la varsta arde 3 ani, jucandu-se cu instrumentele muzicale din jur, a reprodus perfect piesa “Trurli” pe care a auzit-o cantata de bunicul sau.

A fost evident nu doar ca-si merita “alias”-ul cu care era alintat (Emy – de la Eminescu, numele lui fiind Ion), ci si ca nu se va mai desparti de muzica, mai exact de acordeon pentru care a facut o pasiune reala.

emy_dragoi06

Putini stiu insa ca el este fericitul colectionar al tuturor celor 62 de prototipuri de acordeon – de la exemplarul nr. 1, realizat la Curtea Imperiala din Viena in 1827 pentru o femeie, pana la instrumentul personalizat caruia producatorul “Marconi” nu doar i-a inserat un midi system pentru a-l “orchestriza” dar i-a si scris numele cu litere de aur: EmyDragoi

Plecat imediat dupa terminarea liceului cu un contract de 6 luni intr-un cafe-teatru  parizian (mai mult pentru a scapa de hartuielile “admiratoarelor”), a descoperit jazz-ul si nu s-a mai intors decat dupa ce a incheiat studiul (pianului) la Conservatorul “Bill Evans”, a cantat cu toti “greii” jazz-ului (Jean Luc Ponty, Didier Lockwood, Galiano, David Reinhardt) in sute de concerte, a dat ocolul pamantului la celei mai importante festivaluri de world si jazz music si a scos 3 materiale discografice: “Simple Steps”, “Ballade pour Claudia” (dedicat  sotiei sale, Claudia, gravida pe atunci cu prima fiica a cuplului, Bianca) si, finalmente, “Etnofonia” (o incursiune jazz in repertoriul Mariei Tanase) – distribuit in 34 de tari. De asemenea a primit titlul de “Artistul anului” (2005) pentru jazz in Franta.

Dar, odata revenit in tara, a infiintat o scoala de muzica pentru copiii expatilor in Bucuresti (pe langa Scoala Franceza), un centru cultural care ii poarta numele in Ploiesti, a organizat unicul festival international de gen (“Nopti albe la acordeon”) in care timp de 3 zile cei mai virtuozi acordenisti si bandeonisti din lume in registrul classic, folclor, jazz, tango sau café concert performeaza in jurul unei teme..

Alaturi de propria orchestra (care reuneste atat muzicieni de folclor cat si de jazz) a pregatit pentru stagiunile estivale in parcurile din Romania programul “Balul de sambata seara”, continand cele mai indragite refrene din folclorul romanesc si international din toate timpurile si invitand la o petrecere cat mai agreabila a unei seri de de sambata.

Un alt proiect derulat cu succes este CINEACORDEON sau EMY DRAGOI playing CHARLIE CHAPLIN.

emy_dragoi01

Show-ul care a fost deja prezentat la cateva Festivaluri Internationale de Film (fiind invitat ca eveniment adiacent proiectiilor din cadrul Festivalurilor) este prezentat ca fiind sustinut de muzicianul de origine romana resident in Paris si recompensat cu titlul de “Artistul anului 2005” pentru muzica jazz in Franta: EMY DRAGOI.

Timp de 30 de minute, utilizand atat proiectia primelor scurt metraje (de la realizarea carora in 2016 se implinesc 100 de ani!) mute ale genialului Charlie Chaplin (cele care contin “in nucce” toate gag-urile dezvoltate ulterior in lung metraje),cat si teme muzicale ale aceluiasi Charlie Chaplin, Emy Dragoi improvizeaza jazz-istic la acordeonul personalizat (dotat de firma “Marconi” cu un midi system pentru a face din el “orchestra ambulanta”) pe ritmul cinematografic al secventelor.

Si rezultatul nu poate fi decat unul plin de emotie, farmec si umor. Pentru ca aduce parfumul unei epoci considerata apusa foarte aproape de spectatorii de orice varsta sau pregatire, surprinzand prin “consonanta sunet live –imagine de arhiva ”si creand impresia prelungirii peliculei in scena sau a participarii muzicianului la actiunea filmului.

Cea mai recenta realizarea a muzicianului se numeste „Magic National” si este, de fapt, un spectacol de teatru- muzica sau muzica-teatru pe scena Salii Mari  a TNB in regia lui Ion Caramitru si cu participarea unei bune parti a tinerei generatii de actori ai primei scene a tarii.Cu PinocuTania Popa